Vår pedagogik
Vår pedagogik
Vi ser det som vår uppgift att erbjuda våra deltagare en utbildning präglad av ett tydligt resursperspektiv där alla individens språk, tidigare erfarenheter och kultur skall vara utgångspunkt för lärandet. Vi har Resursmodellen, som teoretisk och didaktisk utgångspunkt för utvecklingen av vår utbildning.
Resursmodellen är en pedagogisk och didaktisk modell som presenterades av Franker (2016). Den bygger ursprungligen på Freebody & Lukes ”The Four Resources Model” (1999) men har bearbetats och kompletterats med ett tydligare deltagarfokus.
Modellen visar hur de resurser individen redan har skaffat sig kan bli en utgångspunkt för det praktiska arbetet och påverka utvecklingen inom de fyra olika litteracitetspraktikerna. Arbetet som beskrivs i Resursmodellen utgår konsekvent ifrån varje individs språkliga, litteracitetstanknutna och sociokulturella resurser. Dessa resurser är alltid utgångspunkt för undervisningens utformning.
Genom ett teoretiskt och praktiskt arbete inom fyra olika litteracitetspraktiker utvecklas, förutom kodknäckningsfärdigheter, deltagarnas förståelse och analys av texter, deras textanvändning och deras eget textskapande. När dessa varierade fokus integreras i det dagliga arbete ger det deltagarna en direkt användbar litteracitet som även ger en trygg grund för vidare studier.
De olika praktikerna integreras i det dagliga arbetet men var och en av dem ger ett speciellt fokus på något som är viktigt att förstå för att bli litterat. Det kan vara fokus på den yttre formen (på bokstäver eller bilder) som i kodknäckningspraktiken eller fokus på att utifrån en ny text eller bild lista ut vilket budskap den har och varför den är utformad och skriven precis som den är som i den betydelseskapande praktiken. Det kan vara att känna igen texter i skolan och i samhället på deras utseende (t ex ett DNI eller ett recept) och själv skapa egna texter som i textanvändningspraktiken eller så kan det vara att aktivt fråga sig vem som kan ha skrivit en viss text och varför och till vem den riktar sig (t ex en valaffisch eller en annons) men även att själv skapa egna texter med viktiga budskap i den analyserande praktiken.