• Bidra till en värld utan fattigdom genom utbildning

Att lära sig i vuxen ålder!

När vi för tio år sedan startade vår resa med att utveckla en digital utbildning för vuxna med begränsad skolerfarenhet insåg vi att det inte skulle bli en lätt uppgift då målgruppen ofta har begränsad tillgång till utbildade lärare, stöd och infrastruktur.

För att på något sätt förstå svårigheten med uppgiften träffade vi flera experter inom olika områden som pedagogik, grundläggande litteracitet och numeracitet. Efter att ha pratat med flera företag bestämde vi oss slutligen för att arbeta med Visiarc i Linköping, eftersom vi kände att de förstod vår vision och ville vara med på resan.

Vi träffar Henrik Wännström, en av ägarna till Visiarc, för att höra deras version av resan.

 

 

Att lära sig i vuxen ålder!

– Hej Henrik, berätta lite om Visiarc och hur samarbetet med Dispurse började.

– Hej, Visiarc startade 2002 med fokus på mobila applikationer, vi jobbade med många projekt för tex. Ericsson, SAAB och Mexikanska regeringen. En spännande och lärorik tid men sett i backspegeln så var vi lite för tidiga med tanke på att mobiltelefonerna inte var så utvecklade som idag. 2012 träffade vi Dispurse och kände redan från början att det här var ett spännande initiativ som vi ville vara en del av. Att hitta vägen fram till en plattform som mer eller mindre var självinstruerande för människor som inte kunde läsa, skriva eller räkna är ett projekt både för hjärna och hjärta! Gert och de andra på Dispurse hade en tydlig bild av vad som behövdes och också en tydlig bild av att vi måste testa i många steg för att få fram en plattform som fungerar.

– Du säger att detta var ett projekt både för hjärta och hjärna kan du utveckla det!

– Att hjärnan behövdes i ett så omfattande projekt är inga konstigheter, men att förstå i vilken situation slutanvändarna befann sig var oerhört svårt. Här trodde vi flera gånger att vi hittat rätt i olika delar men när det testades på plats så insåg vi att vårt sätt att tänka kring vägledning i appen inte fungerade när deltagarna tex. inte förstod vad en pil symboliserade. Vi fick flera gånger inse att tempot blev för högt och att vi inte kunde bli nog tydliga.

Att hjärtat skulle bli en så omfattande del i projektet trodde vi nog inte även om vi från början såg ett stort värde i att vara med i ett projekt som gjorde deltagarnas liv lite bättre. Men när de första deltagarna klarat utbildningen och berättade genom Dispurse hur deras liv på så många punkter förbättrats, då kändes det bra i hjärtat. Vi har också i takt med tiden förstått hur Dispurse resonerade när de pratat om möjlighet till att skala upp produkten och alla dess delar som jobbar i bakgrunden, administration, elevuppföljningar m.m. i miljöer där det knappt finns tillgång till internet.

– Du ger exempel på att deltagarna inte förstod vad en pil symboliserade på appen?

– Ja, ikoner överhuvudtaget skiljer sig naturligtvis åt i olika kulturer och vi utgick nog från att deltagarna skulle vara mer nyfikna och bara trycka och testa. Men så är det inte, kulturella skillnader och deltagare som inte var vana att ta för sig gjorde att vi fick tänka om flera gånger. Sedan var Gert tydlig med redan från början att plattformen en dag ska fungera i hela världen, då var vi redan från början tvungna att bygga ett bakomliggande system som kan förändra språk, miljö och tex. ikoner. När man nu ser att vi är på god väg att skala upp och så småningom också utöka till nya språk då känner man att det här är ett riktigt ”Må bra projekt”!

Beatrice (COO Dispurse) och många andra i Dispurse har haft en tydlig bild av vad som måste åstadkommas i projektet som varit helt avgörande för att vi skulle hitta rätt, ett riktigt bra teamwork helt enkelt. Så måste det också vara, det finns ju en anledning att få eller ingen har gett sig på ett projekt av den här digniteten. Så nu när Dispurse samarbetar med de peruanska utbildningsmyndigheterna för att nå fler och fler kvinnor som behöver utbildning är det en underbar känsla.

– Tack Henrik, det känns som vi får anledning att återkomma fler gånger kring det här!

– Tack själv, ni är välkomna!

 

¡Seguimos expandiendo la educación comunitaria!

En la Fundación Dispurse, seguimos avanzando en nuestro compromiso con la educación de personas jóvenes y adultas en situación de vulnerabilidad. Nos complace anunciar que hemos concretado la réplica de la exitosa experiencia de las Escuelas Comunitarias Abiertas (ECA) desarrollada en la provincia de Quispicanchi, Cusco, esta vez en el distrito de Los Baños del Inca, en la región Cajamarca.

Rewriting Stories: The Transformative Power of Youth and Adult Education

The event organized by Es Hoy, DVV International and Dispurse Foundation highlighted the joint efforts of companies, municipalities, educational institutions and civil society to close the educational gaps in youth and adults. In a context where 1 in 3 people in Peru have not completed their basic education, this event highlighted the importance of education as a tool for transformation.