• Bidra till en värld utan fattigdom genom utbildning

Vår historia

Att beskriva historien om hur och varför Dispurse kom till känns viktigt, för oss som jobbar med det, för de som utvecklas genom stiftelsens arbete och för er som följer och stödjer vårt arbete. Men inte för grundaren Gert Johansson. Så är det faktiskt, han tycker att arbetet ska tala för sig själv och vill inte hamna i rampljuset för det han satt igång.

GERT JOHANSSON

“Ska man få något gjort ska man börja där det är som värst!”

Som ung mottog Gert ett utbildningsstipendium för att läsa vidare på läroverket. Han kom från en familj med begränsade ekonomiska resurser och få med hans bakgrund hade på den tiden möjlighet att vidareutbilda sig. Gert talade ofta om hur utbildning förändrade hans liv, och han hade en stark vilja att ge andra människor i utsatta situationer möjlighet att studera. Dessa tankar ledde till att Gert tillsammans med sina döttrar Eva och Cecilia grundade Stiftelsen Dispurse. Tack vare Gerts starka övertygelse om att utbildning är nyckeln till att ta sig ur fattigdom, blev just utbildning stiftelsens primära fokus.

Stiftelsen Dispurse påbörjade sitt arbete i Latinamerika med hjälp av Gerd Dahlin-Öhberg, en nära vän till Gert, som i sitt arbete med Frälsningsarmén har tillbringat många år i Peru, Bolivia och Chile. Gerd berättade för honom om analfabetismens utbredd i Latinamerika och gjorde honom uppmärksam på problematiken. På så vis uppmuntrade hon honom att göra det till stiftelsens huvudfokus, för att på så sätt uppnå en verklig och hållbar förändring. Deras samtal blev starten för Dispurse Education, ett litteracitetsprojektet som idag är stiftelsens flaggskeppsprogram. 

 

Till minne av Gert

Gert var en ödmjuk person som arbetade hårt hela sitt liv, alltid driven av sin stora nyfikenhet. Han såg världen på ett annorlunda sätt och hade en unik förmåga att se möjligheter där andra såg hinder. Han tappade aldrig sin vilja att lära sig nya saker eller att tänka “detta borde gå att göra bättre!”. Vår vän, kollega, familjemedlem och Stiftelsen Dispurses grundare Gert Johansson lämnade jordelivet den 25 mars 2018, två dagar efter sin 83-årsdag.

Både Gert (1935-2018) och hans dotter Eva (1964-2010) lever vidare genom såväl sitt engagemang och arbete med Dispurse Foundation, som i våra hjärtan.

Tack för allt Gert, vi saknar dig.

Vi välkomnar er att läsa den sista intervjun som genomfördes med Gert, angående hans motivation till att grunda stiftelsen Dispurse.