• Bidra till en värld utan fattigdom genom utbildning

Testimonials från våra deltagare

Catalina Saico Cruz

Från Cusco

Jag är inte från Andahuaylillas, jag är som vi säger från höjden, från Livitaca. Mina föräldrar var inte intresserade av att sätta mig i skolan. De sa till mig, -”du måste sköta fåren och kon. Vad ska du studera för?  “är det för att du skall kunna skicka brev till män?” Så var det förr.

Eftersom att min pappa och mina bröder var tvungna att gräva efter potatis vaktade jag alltid djuren. Min far ville inte att vi skulle studera, men mina bröder har haft möjlighet att resa och de har då kunnat studera i Arequipa.

Jag vill lära mig att läsa dokument, kvitton och andra papper som kommer till mig. Nu lär jag mig vokalerna och kan läsa olika typer av texter.

"Mina föräldrar var inte intresserade av att sätta mig i skolan. De sa till mig, ”du måste sköta fåren och kon. Vad ska du studera för?  “är det för att du skall kunna skicka brev till män?” Så var det förr"

Olinda Silva Díaz

46 år från Urubamba-kvarteret, Cajamarca

För mig fanns inga möjligheter att gå i skolan då mina föräldrar inte ville att jag skulle studera. På den tiden bestämde föräldrarna. Men den tiden är förbi och tack vare FOCUS lär vi oss att göra många saker.

Jag motiverades av läraren Juli från Incawasi dit jag brukar åka. Jag registrerade mig för läskunnighetsprogrammet och när pandemin kom frågade jag henne om hon kunde låna ut plattan med FOCUS så att jag kunde ta med den hem och fortsätta att lära mig.

Det är mycket bra att kunna studera hemma på tider som passar just mig. Jag använder den tid jag har fri, kanske en halvtimme eller en timme.  Då pausar jag mina sysslor och börjar arbeta med FOCUS. Jag arbetar med FOCUS 2 eller 3 gånger i veckan. Mina båda barn stödjer mig när övningarna har varit lite svårare.

Innan visste jag bara hur man kunde skriva enstaka ord. Nu skriver jag mitt namn och andra namn och andra mycket viktiga saker. FOCUS hjälper mig mycket i matematik, att känna till siffrorna, att veta hur man kan räkna, förstå värdet av mynt... så att man inte blir lurad.

"Innan visste jag bara hur man kunde skriva enstaka ord. Nu skriver jag mitt namn och andra namn och andra mycket viktiga saker"

Luz Angélica Cusquisivan Céspedes

Från Cruce El Milagro, Pacasmayo, La Libertad

Jag gick bara i skolan fram till tredje klass  eftersom min pappa inte hade råd att låta mig fortsätta studera.Jag vill utvecklas så att jag kan lära mina barn mycket mer. Det jag har lärt mig mest genom FOCUS är addition, subtraktion, multiplikation och många andra saker som finns i FOCUS. Jag har också lärt mig att använda surfplattan. Jag gillar också alla texter där jag kan lära mig mer om matlagning och hur man kan göra för att driva en egen affär. Jag lär mig också lite mer om tyger och jag kan läsa historier.

För mig är det mycket viktigt att kunna studera hemma, speciellt nu under pandemin vill jag inte riskera att jag eller någon i  min familj skall bli sjuk.

"Jag vill utvecklas så att jag kan lära mina barn mycket mer. "

Juliana Diaz Alvarado

Från Cruce El Milagro, La Libertad

Jag gick inte i skolan när jag var liten. Min familj var en låginkomstfamilj från landet och vi var många syskon.  Jag hade inte möjlighet att studera utan jag var tvungen att arbeta hårt. Ända från det att jag var barn, genom min ungdom och fram tills idag har jag arbetat hårt.

För mig är det mycket värdefullt att kunna arbeta med FOCUS för jag lär mig många saker som jag glömt bort på grund av det hårda arbete jag utför varje dag. Eftersom jag är ensamstående mamma, måste jag arbeta mycket. En stor anledning till att jag vill lära mig mer är för att jag vill kunna förstå och vara delaktig i mina barns skolgång. 

Det är mycket viktigt att vi kan studera hemifrån och när vi har lite tid över då det gör det möjligt att arbeta som vanligt. För vi måste jobba ibland, eller hur? Men det finns tillfällen då jag har några timmar över och då kan jag studera för att lära mig mer.

Jag gillar verkligen korsordet, för där lärde jag mig ord som jag inte förstod och som jag inte kunde skriva. Jag vill tacka min handledare Yesenia från Dispurse som förklarade för mig när det var svårt och jag vill tacka stiftelsen Dispurse för möjligheten.

"En stor anledning till att jag vill lära mig mer är för att jag vill kunna förstå och vara delaktig i mina barns skolgång"

Var med oss och skapa en bättre tillvaro för kvinnor

Över 770 miljoner människor i världen saknar grundläggande litteracitet. Majoriteten av dessa är kvinnor.  Detta är en siffra som vi på Dispurse vill förändra. Stöd oss och var med i kampen för allas rätt till utbildning!