Vilken nytta gör vårt arbete?

Vid allt hjälp- och utvecklingsarbete så kommer frågan om det är till någon nytta, förändrar det på kort och lång sikt, blir det bättre för människorna. Dessa frågor är väldigt centrala för oss på Dispurse och vi försöker ständigt uppdatera och optimera vår verksamhet för att få så stort genomslag som möjligt.

Vi träffar en av våra medarbetare, ögon och öron på plats, Isabel Carranza, uppvuxen i Hedemora men har bott i Frankrike, USA, Sydamerika och nu i Göteborg, för att förstå lite mer vad nyttan blir av vårt arbete.

– Hej Isabel, du har varit på plats i Sydamerika till och från sedan 2011 och har naturligtvis massor av erfarenheter du kan berätta om, men först får du gärna berätta lite kort om din bakgrund.
– Hej, jag är uppvuxen i Dalarna, min pappa är från Spanien så jag har haft kontakt med spanska redan som barn. Blev tidigt intresserad av språk och utbildade mig, och jobbade som lärare i spanska och franska. Jag har även jobbat som reseledare för Rosa Bussarna och det kanske sammanfattar mig väldigt bra, jag gillar att resa, möta människor, försöka förstå världen på plats och, om jag kan, bidra till någon form av lärande.

– Låter som en bra grund för att utvärdera Dispurse arbete på plats. Vad är det du möter i Peru, Bolivia, Ecuador och Columbia?
– Jag möter väldigt fina länder med öppna och trevliga människor, mycket kontraster och vacker natur och kultur. Vad det gäller skolgång och lärande så är det väldigt många människor i fattiga områden som inte kan läsa, skriva eller räkna vilket gör dem väldigt sårbara och utanför samhället och den demokratiska processen i de olika länderna.

Vissa av platserna jag har besökt mycket är bergsbyar där människorna är mer isolerade och lever enligt gamla traditioner. Där kan många vara lite avvaktande mot människor utifrån och det är till en början svårare att få kontakt. I andra delar av Latinamerika, framförallt i lite farligare områden, kan det vara en hårdare och mer tuff miljö. Det positiva är att människor generellt är väldigt trevliga och öppna och när de förstår varför man är där är de flesta mycket glada och tacksamma för det vi gör.

– Du har varit runt på flera platser i Sydamerika, vad har varit din uppgift?
– Jag har hjälpt till att organisera verksamheten på plats med våra testgrupper och introducerat vår app för dem. Sedan har jag arbetat med deras feedback från testningen, pedagogiken i appen så som uppbyggnad av övningar, manus och översättning.

– Nu har appen beta-testats och utvecklats några år med gott resultat och version 1.0 är klar att spridas i större omfattning. Vad ser du händer med människorna som genomgått utbildningen och skapar det någon nytta?
– Vi har testat, gjort om, testat igen, förfinat och testat igen på ca 400 elever med gott resultat. Nu är det dags att starta upp utbildningen för ca 25 000 elever de närmaste åren, företrädesvis kvinnor. Vad man tydligt ser är glädjen och stoltheten när de helt plötsligt förstår att de kan läsa, räkna och skriva. De växer som människor.

Men det är inte alltid de förstår nyttan direkt, det här är vuxna kvinnor som är uppväxta i byar där analfabetismen är väldigt hög, och de vet inte alltid hur de ska använda sin kunskap. Men när man pratar med dem och kunskapen har fått sjunka in lite så börjar de se fördelarna.

Nyttan som de själva ser med att kunna läsa, skriva och räkna är först och främst att kunna hjälpa deras barn med skolarbetet. Sedan är det även viktigt för dem att inte bli lurande när de säljer sina varor. Nästan alla jobbar med någon typ av försäljning, de säljer t.ex. grödor, hantverk eller annat på gatan eller på marknader. Till sist så är det även viktigt för många att kunna läsa bibeln. De flesta i Latinamerika är troende och religion är en viktig del av livet. Många människor i de fattiga delarna har inte kunnat läsa bibeln eller andra religiösa texter och sångtexter själva utan bara fått lyssna på präster eller andra som läst för dem. Nu vill många kunna göra detta på egen hand.

– Men Dispurse har ingen religiös koppling?
– Nej, inte alls. Vi jobbar med att utbilda människor, sedan får de göra sina egna val. Däremot så samarbetar vi med kyrkor och organisationer för att nå ut med vår idé.

– Nu har du beskrivit delar av vad människorna själva upplever för nytta av lärandet, men om man tittar på nyttan i samhället eller i länderna, vad tror du om det?
– Oj, en stor fråga, massor! Hälsan kommer förbättras, jordbruken kommer förbättras, förståelsen av ekonomi och vikten av sparande kommer att öka bland de fattigaste, förhoppningsvis kan också kunskapen leda till utveckling av deras inkomstkällor, t.ex. försäljning, och därmed ge en bättre ekonomi för individ och samhälle.

Människor kommer att våga ta plats och vara en del av samhället vilket innebär att det kommer att bli en bättre demokrati. Det finns exempel på när politiska partier åker ut med bussar och hämtar folk som ska rösta på just dem i utbyte mot en korg med grönsaker. Vad de egentligen röstat på har de inte en aning om. Det är mycket som kan och kommer förbättras.

Att själv förstå vikten av kunskap leder också till att det är lättare att förmedla den vidare till sina barn, att kunskap är viktigt, då höjs kunskapsnivån i hela landet och samhällets resurser av människor används på ett bättre sätt.

– Då tackar vi dig Isabel för den här intervjun och hoppas få komma tillbaka för att beskriva mer specifika projekt.
– Tack själv, vi ses snart igen!

Tack för att du delar!

Då hjälper du också människor att läsa, skriva och räkna!

Do you prefer English? Click here!