”Genom att fler kan läsa, skriva och räkna utvecklas en demokrati”

Vi träffar Håkan Silfverlin, via Skype, som är nytillträdd chef för Dispurse satsning i Latinamerika, med fokus på Peru just nu, för att få höra lite om hans bakgrund och tankar inför framtiden.  

Hej Håkan, nu har vår satsning på att utbilda kvinnor i Cajamarca invigts med pompa och ståt och du var på plats. Vi är naturligtvis väldigt nyfikna på hur det gick men först vill vi veta lite mer om dig.  

– Hej, ja det är riktigt kul att det är igång nu. Utvecklingsbehoven är stora runtom i Sydamerika och Dispurse har med vår applikation Focus ett fantastiskt verktyg som har potential att bli en "gamechanger" när det gäller alfabetisering av vuxna. Vem är då jag? Jag är född i Värmland men med mamma från Halland, pappa från Gästrikland, syster från Sörmland, somrarna i farfars Dalarna och en tredjedel av min uppväxt i Frankrike. Min gymnasietid tillbringade jag i Paris och efter lumpen i Enköping utbildade jag mig till civilingenjör i materialteknik på KTH i Stockholm.  Därefter bar det ut på bruksorter runt om i världen för Haldex och sedan Sandviks räkning. Det blev stålforskning och fabriksutveckling med Lean som nyckelord. 2002 ändrades inriktningen på mitt liv då jag träffade min peruanska fru på en fransk väns bröllop. Vi gifte oss 2004 och 2005 bar flyttlasset iväg till Lima, Peru, och här har jag bott sedan dess. 

 

Lång erfarenhet av Peru och Sydamerika 

- När jag kom till Peru sadlade jag om och startade en reklambyrå tillsammans med peruanska vänner. Jag som svensk ingenjör skapade processer och styrsystem och mina peruanska vänner stod för kreativiteten. Det blev en fantastisk introduktion till hur Perus konsumenter fungerar över hela landet då vi hade landets största mejeriföretag, ledande öltillverkare och den ledande kycklingproducenten som kunder. Riktigt roligt och lärorikt men inte riktigt min grej så när min barnaskara gick från två till fyra hösten 2007 lämnade jag reklamvärlden och gick tillbaka att arbeta som konsult i ledarskap och verksamhetsutveckling för två amerikanska konsultbolag. Det blev sex spännande och lärorika år med projekt över hela Sydamerika, från palmplantage i djungeln till gruvor högt upp i Anderna. Jag hade förmånen att resa runt och lära känna många av de olika verkligheter som finns i Peru och i regionen och under den här tiden föddes min lust till att kunna bidra till en snabbare och mer positiv utveckling av den här delen av världen.

Sedan 2013 jobbar jag halvtid på egenhand som rådgivare till ledande peruanska familjegrupper när det gäller verksamhetsutveckling och generationsväxling. Den andra halvtiden ägnar jag åt att försöka bidra till en positiv utveckling. Som en del av det arbetet tog jag rollen som Sveriges honoräre Generalkonsul i Peru och det var genom den rollen som jag kom i kontakt med stiftelsen Dispurse. Ann-Britt och Anita besökte mig på konsulatet i maj 2016 och för min del sa det "klick" direkt. Baserat på min kännedom om Peru och regionen tänkte jag att "Dispurse är en viktig del av lösningen för att kunna utveckla Peru snabbare" och jag lovade Ann-Britt och Dispurse att hjälpa till efter bästa förmåga för att få Dispurse och Focus att spridas runt om i Peru. Jag tror stenhårt på att vi måste utbilda bättre och snabbare som en dellösning för skapa den värld vi alla vill och kan leva i. Genom att fler kan läsa, skriva och räkna utvecklas en demokrati.

 

Utbildning i symbios med samhällsutveckling 

-  I Dispurse jobbar vi med den Svenska hållbarhetsmodellen som bas (www.symbiocity.org) och vi är övertygade om att alfabetisering av vuxna är av största betydelse för en sund utveckling. Utan alfabetisering blir det svårt att nå den sociokulturella nivån som krävs för sund och hållbar utveckling. Det största hotet mot demokrati i Peru, och andra delar av världen, är analfabetism. Bara i Peru har vi officiella siffror på att det är över två miljoner människor som inte kan skriva, läsa eller räkna, kan vara ännu fler. Min roll är nu att bygga och utveckla Dispurse roll i Latinamerika med fokus, just nu, på Peru. 

-  Det är många saker som är svåra att förstå när man inte sett det med egna ögon och den här problematiken har många bottnar. För att ge ett exempel, bönderna i byarna högt upp i bergen är väldigt fattiga och har ofta ingen utbildning, deras möjlighet att få någon ekonomisk utkomst av deras skörd stannar ofta vid att man skapar ett litet stånd vid vägkanten och hoppas att några kommer förbi för att köpa. Det är långa avstånd vi pratar om och ofta så kommer någon uppköpare förbi med en lastbil och köper upp allt till en spottstyver. Här ställs man inför valet att inte bli av med något eller få in de pengar som erbjuds, förhandlingssituationen är inte lätt när du inte kan räkna eller läsa. Varorna säljs senare i någon stad för betydligt högre summor. 

Men det finns fler dimensioner i allt detta, och det är inte alltid man börjat i rätt ände. Landet gör stora satsningar på att befolkningen ska få tillgång till bredband, vilket naturligtvis är bra, men man glömmer att stora delar av befolkningen i bergen har dricksvatten med naturliga fällningar av koppar och arsenik vilket gör att folk blir sjuka och har en relativt låg livslängd. Så för att hjälpa folket och landet framåt så måste man jobba på flera fronter och Dispurse utbildningsprogram är en viktig del av detta. 

Det väcker onekligen en hel del tankar. Nu har satsningen i Cajamarca tagit fart, berätta! 

 

Anpassade studier efter deltagarnas verklighet 

– Det är ett av alla de bykollektiv vi nu bygger upp och vi togs emot med stor glädje. Det var tal av svenska Ambassadören i Peru, Anna Ferry, Cajamarcas borgmästare Manuel Becerra, Dispurse styrelseordförande Ann-Britt Johansson och undertecknad. Sedan blev det uppträdanden i form av traditionell dans och traktens mat. Vi möttes av stor glädje och det var flera som vittnade om att de redan kommit en bit på väg. Det här med att man kan bära med sig sin läsplatta och studera där man befinner sig för stunden, om det blir lite tid över, gör att deltagandet ökar betydligt, man har normalt sett inte råd att avsätta tid dagligen i en skolbänk där man inte kan tjäna några pengar.

Cajamarca är en region med 1.5 miljoner invånare varav dryga 150,000 är analfabeter. Enligt Cajamarcas länsstyrelse är 51% av alla bönder analfabeter.  Vi har nu skrivit på avtal med 3 distriktsborgmästare och provinsborgmästare som tillsammans kommer att sätta mer än 500 personer i kurser med Dispurse material som bas. Bit för bit går vi framåt och förhoppningsvis kommer vi att lyckas få ut Focus till alla organisationer som arbetar med alfabetisering i Cajamarca innan årets slut.

Då tackar vi för den här intervjun och det är härligt att höra att vårt gemensamma arbete börjar bära frukt.

– Tack själv, vi berättar mer allt eftersom arbetet fortskrider. Vi hoppas naturligtvis också att många följer och delar våra inlägg på Facebook och hemsidan, vi behöver all uppmärksamhet vi kan få, avslutar Håkan Silfverlin.

 

Håkan Silfverlin

Vi välkomnar ditt stöd!!

Då hjälper du också människor att läsa, skriva och räkna!

Do you prefer English? Click here!